Мазнините и тяхното значение

»
»

Хранителната мазнина служи предимно като доставчик на калории и често съдържа витамини. Мазнините се делят на наситени и ненаситени мазнини.

Смята се, че наситените мазнини, които обикновено се намират в твърдо състояние при стайна температура, повишават нивата на холестерол при консумация в големи количества.

Има и така наречените Преобразувани мазнини, които се получават предимно при втвърдяването на растителните мазнини в твърди или полутвърди мазнини. Именно за тези преобразувани мазнини е доказано, че повишават лошия холестерол и намаляват добрия.

Ненаситените мазнини са добрите - те са незаменими за мозъка, ставите и дори за сърцето човека. Най - добри мазнините са в естествената си форма, а не отделени чрез преработване от храните. Приемането на мазнина с храната не увеличава непосредствено кръвната захар.

В нашата храна мазнини има в маслото, маргарина, сланината и олиото, но и скрити мазнини в млечните продукти, сиренето, месoто и преди всичко в саламите, яйцата и орехите.

Повечето сладки неща, сладоледът, тортите и снаксовете също съдържат много мазнини и много калории.

Практически няма животински белтък, който да не е свързан с мазнините. Богатата на мазнини храна не само доставя твърде много калории, но и благоприятства развитието на артериосклерозата, ,,запушването'' на големите кръвоносни съдове.

Това важи особено за мазнините с наситени мастни киселини, докато простите, ненаситени ( маслиново масло ) и полиненаситените мастни киселини, които се съдържат в определени маргарини ( диетични, богати на линолна киселина ) и растителни масла ( олио от царевични кълнове, слънчогледово олио ), нормализират обмяната на мазнините и снижават високото ниво на холестерола в кръвта. Именно тези мазнини се препоръчват и в храната на диабетика.


ЗА КОНТАКТИ: 0885335057


ЗАПИТВАНЕ
Име:

Моля, въведете име
Е-мейл или телефон:

Моля, въведете е-мейл или телефон
Съобщение:

Моля, въведете текст

Въведете кода от картинката

Въведеният код е грешен


ЗАПИТВАНЕ
Име:

Моля, въведете име
Е-мейл или телефон:

Моля, въведете е-мейл или телефон
Съобщение:

Моля, въведете текст

Въведете кода от картинката

Въведеният код е грешен