Трицепси за огромни ръце

»
»
»

Това всъщност са триглавите мишнични мускули, които са и най-големите на ръцете. И трите им глави (външна, средна-дълга и вътрешна) са разположени по продължение върху задната страна на мишницата и се залавят от долната страна с общо сухожилие за лакетния израстък. От горе дългата е захваната за ръба на лопатката, а другите две - направо за мишничната кост. Основната функция на трицепсите е разгъване (екстензия) в лакетните стави. Те обаче имат и второстепенно действие (най-вече заради дългата глава) - теглят мишниците назад и ги привеждат към тялото.

Всички упражнения за развиване на трицепсите са изградени на базата именно на тези функции и естествено са свързани с екстензия в лактите. В зависимост от положението на ръката спрямо тялото обаче може да бъде натоварвана приоритетно една или друга тяхна част. Така например всички френски вдигания (с щанга, с дъмбел, на скрипец, от стоеж, седеж, полулег или лег), изпълнени с повдигнати нагоре ръце (лакти до главата) въздействат по-добре върху горните им части (тези непосредствено до рамото). Разгъванията на ръцете надолу (на скрипец) пък развиват по-долните им части. Използването на "чуков хват" въздейства предимно върху дългата глава, разгъванията в подхват натоварват и трите глави, а завъртанията на ръката навън предизвикват максималната контракция на външната глава.

Всичките тези тренировъчни тънкости може да използвате при оформяне на вашите трицепси. Преди това обаче ще трябва да изградите тяхната мускулна маса, което става най-бързо чрез използването на три "базови упражнения".

- повдигане на щанга от лег с тесен хват (15-20 см);

- повдигане на щанга от лег с тесен подхват;

- кофички между две пейки (ръцете на едната, краката на другата).

При тях трицепсите се съкращават по цялата си дължина, усилието е разпределено равномерно между трите им глави и можете да използвате големи тежести.

И трите базови упражнения се изпълняват по метода "стрикт" (т.е чисто), като се стремите да използвате все по-големи тежести, запазвайки броя на повторенията.

За мускулна маса тренирайте с 1-2 базови упражнения по 2-3 серии всяко, с по 6-8 повторения, 1-2 пъти седмично.

За да оформите вашите вече масивни трицепси, включете към едно от базовите упражнения 1-2 упражнения, изпълнени от различни положения, с различни хватове и под различни ъгли. Това позволява по-добро натоварване на отделните части и глави на мускула. Забележите ли, че дадена част изостава в развитието си, започнете тренировката с упражнението, въздействащо именно върху тази част. Едва след това пристъпете към базовото и другото оформящо упражнение.

За оформяне тренирайте с избраните 2-3 упражнения по 3-4 серии всяко, с по 8-10 повторения, 2 пъти седмично.

За сепарация (орелефяване) тренирайте с 3-4 упражнения по 4-5 серии всяко, с по 12-15 повторения, 2 пъти седмично.


ЗА КОНТАКТИ: 0885335057


ЗАПИТВАНЕ
Име:

Моля, въведете име
Е-мейл или телефон:

Моля, въведете е-мейл или телефон
Съобщение:

Моля, въведете текст

Въведете кода от картинката

Въведеният код е грешен


ЗАПИТВАНЕ
Име:

Моля, въведете име
Е-мейл или телефон:

Моля, въведете е-мейл или телефон
Съобщение:

Моля, въведете текст

Въведете кода от картинката

Въведеният код е грешен